12 augusti 2010

Semester 2010 dag 10 Falkenberg

Utflykt till grannkommunens mejeri. Kom precis till rundvandringen start. Kollade på kossorna som var på BB och de nyfödda kalvarna. Att mjölka 1000 kor tre gånger varje dag kräver lite organisation. Varje ko var försedd med ett chip och ingick i en grupp som skulle mjölkas enligt ett visst schema och sen kunde de läsa av på chippet när kossorna skulle gå i sin, inseminera, kalva osv. Rätt coolt bara det, men så fanns det en mjölkningskarusell också.

I ena delen av lagården kommer massa kor in som matas fram till en karusell en och en. När de kommer fram till ett tomt bås i karusell så tvättas spenar, provmjölkas och mjölkgrejerna sattes på manuellt, sen fanns det en dator som höll reda på vilken ko som mjölkades och hur mycket hon hade mjölkat, när hon mjölkat klart släppte mjölkgrejerna automatiskt och när kossan åkt ett varv i karusellen så fick hon backa ut.

Efter att ha spanat in kossorna så gick vi och fikade hemlagad våffla och M fick härproducerad mjölk, nästan direkt från mejeriet.



Kvällens underhållning var Mor till salu under bar himmel. Klassiska Vallarna-skämt, Siv och Jojje levererar som vnaligt. Mycket skratt och popcorn i pausen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar